Saturday, July 9, 2011

Fakulta Informatiky a Informačných technológií - FIIT

Pred pár týždňami som ukončil štúdium FIIT na STU v Bratislave, s titulom Ing. v obore Softvérové Inžinierstvo. Počas tých 5 rokov som stretlol nových ľudí, ktorí ma prekvapili aj v dobrom aj v zlom, starých známich som lepšie spoznal a čo-to nové som sa aj naučil. V tomto článku by som chcel zhrnúť moje pôsobenie na FIIT a zhruba načrtnúť stratégiu, ktorou som sa týchto 5 rokov riadil a na záver si dáme dolovanie v dátach zo sekcie Galéria študentov na webe fakulty ;-)

V prvom rade treba uviesť dôvody, pre ktoré som si FIIT vybral, po mojom štúdiu na Gymnáziu Jura Hronca (GJH). Jednak ma zaujala súťaž ProFIIT, ktorá sľubovala body extra na prímačky za riešenie programátorských úloh. Tiež som sa dozvedel, že na predmete TEAP sa dá dostať Á-čko za dobré umiestnenie na súťažiach www.topcoder.com/tc, aj ked pred nástupom na FIIT som mal absolvovaných len zopár súťaží. Otec mi raz povedal príhodu o Matfyzákovi, ktorý u nich vo firme nedokázal prakticky aplikovať svoje vedomosti a presadiť sa. Jasné, vytvoriť si názor na základe jedného človeka nie je správne. Moje rozhodnutie tiež ovplyvnili spolužiaci z GJH, ktorý, aspon čo sa týka našej triedy išli väčšina na FIIT. Aj keď FIIT nie je raj na zemi, teraz už viem, že som si vôbec nevybral zle.

Prvé dva roky na FIIT som strávil preliezaním povinných predmetov tak nejak aby sa nepovedalo a väčšinu voľného času som investoval do štúdia algoritmov a zadaní z programátorských súťaží. Na spoj.pl a podobných weboch som vyriešil stovky príkladov, na TopCoderi absolvoval stovku súťaží, prečítal desiatky článkov popisujúcich algoritmy zo všetkých možných oblastí informatiky. Prvý rok sa mi s Mišom Lohnickým nepodarilo postúpiť ani do regionálneho kola ACM, v Česko-Slovenskom kole sme skončili na 33 mieste, ako 6ty tím z FIIT. V druhom ročníku sme boli na SK+ČR kole na 3. mieste a prvý z FIIT. Naše umiestnenie na regionálnom kole bolo samozrejme horšie, ale až do konca školi sme zostali prvý tím FIIT a aj prvý tím z tech. univerzít v SK+ČR. Možno by to so súťažami dopadlo inak, keby sme sa tomu venovali celých 5 rokov. Trénovať algoritmy na FIIT nebolo v tej dobe jednoduché, lebo sme na to boli sami, neboli žiadne krúžky ani mentoring. Rovnako nebolo jednoduché presadiť sa medzi Matfyzákmi, ktorí už na strednej škole súťažili na medzinárodných olympiádach zatiaľ čo my sme jazdili na bicykli. V konečnom dôsledku však umiestnenie na súťažiach nie je až tak dôležité, aj keď fakt, že som bol v 2008 v Google Zurich na európskom finále Google Code Jam, vyzerá na CV dobre. Ovela viac som však prosperoval a prosperujem zo skúseností a nadhľadu, ktoré tréning na súťaže vytvoril.

V treťom ročníku nastal čas riešiť bakalárku a tak sme s Mišom dali dokopy tím s Martinom Labajom a Petrom Líškom a rok v kuse sme riešili študentskú softvérovú súťaž Imagine Cup organizovanú Microsoftom, v ktorej sme reprezentovali Slovensko na svetovom finále v Káhire. Projekt, ktorý nás posunul najmä v schopnosti predať sa, prezentovať a hovoriť s a pred ľudmi sa dá pozrieť tu.

V tomto období som už registroval tie dve skupiny ľudí a predmetov, ktoré sú okolo FIIT zformované:

Skupina PeWe, za kormidlom ktorej stojí Prof. Bieliková, sa zaoberá personalizovaním webu prostredníctvom výskumu (v NLP, user modelingu, odporúčacích, vizualizačných a vzdelávacích systémoch atp.), ktorý sa následne aplikuje a overuje prostredníctvom realizácie rôznych projektov, ktoré sú nasádzané či už na fakulte alebo mimo napr. v spoluprácii so SME. Skupina má veľký počet členov a tak podrobnosti hladajte na spomenutom odkaze. Členovia tejto skupiny sa často starajú o predmety Softvérového inžinierstva, procesov tvorby softvéru a pod.

Skupina na Ústave aplikovanej informatiky a príbuzných svoj výskum sústredí na oblasť umelej inteligencie, optimalizácie riešení rôznych NP úplnych problémov, strojového učenia, teórii hier a pod. Počas štúdia som sa viac stotožňoval práve s týmto táborom a snažil som sa pomôcť prípravou súťaže ProFIIT (vytvaranie problemov/vzorovych rieseni, testovacich dat ...) a trocha neskôr predmetu TEAP (vytvaranie zadani, uprava bodovacieho systemu, seminare..). Členovia tejto skupiny sa podielajú na predmetoch ako Maticové algoritmy, Tvorba efektívnych algoritmov a programov, Evolučné algoritmy, Umelá inteligencia a pod.

Počas leta medzi 4 a 5 ročníkom som bol vybratý na stáž Great Minds v IBM Research Zurich, kde som napísal svoj prvý vážnejší článok na medzinárodnú IEEE konferenciu ICDM 2010 a získal kopu zaujímavých skúseností a kontaktov. V poslednom roku som dokončil diplomovú prácu a článok ako výcuc z nej, ktorého prijatie na ICDM 2011 sa dozviem za pár mesiacov. V priebehu posledného ročníka som tiež podstúpil prijímací proces pre stáž v Google Zurich, na ktorú som práve v týchto dňoch nastúpil.

Nádskok a akýsi "image", ktorý som získal počas prvých 2 rokov školy a schopnosť predať sa, ktorú som vycibril v ročníku treťom mi pomoholi vo viacerých predmetoch a povinnostiach, vďaka čomu som štúdiu na FIIT ako takému nikdy nevenoval viac ako pár týždňov čistého času v rámci jedného semestra (okrem zaverecnych prac). Na väčšine predmetov sa dalo s vyučujúcimi rôzne dohodnúť keď videli, že učivo ovládam. Myslím si, že toto je dobrá stratégia na absolvovanie FIIT a vytvorí priestor aj na založenie firmy v neskorších ročníkoch, prípadne asi aj na prácu na full-time.

Dúfam, že sa mi podarilo ilustrovať jeden zo spôsobov, ako naložiť s 5 rokmi života počas štúdia na FIIT a dospieť k zaujímavému výsledku. Stretol som sa s ľudmi, ktorý si myslia, že takto je to možné len na Matfyze. Som rád, že sa mi podarilo ukázať, že je to hlavne o človeku. Chcel by som tiež poďakovať všetkým, s ktorými som sa na FIIT posunul dopredu.

Na záver som si dovolil stiahnuť 18 stránok zo sekcie Galéria študentov na www.fiit.stuba.sk, okrem pod-stránky s rozhovormi so študentami, pretože tieto rozhovory zväčša nadvezujú na úspech spomenutý v niektorej inej pod-stránke. Jednoduchým python skriptom som potom extrahoval zo surového html mená. V zásade ide o ľudí, ktorý sa nejakým spôsobom aktivizovali na fakulte (či už ako autori alebo supervisori úspešných článkov na IIT.SRC alebo ocenených záverečných prác, alebo ako súťažiaci v rôznych informatických súťažiach, od Cisco Olymp cez ACM SRC až po ACM ICPC). Niektoré veci ešte nie sú vyhodnotené pre tento školský rok a preto je poradie len približné ;-) Číslo v prvom stĺpci značí celkový počet výskytov daného mena.

16 Mária Bieliková
13 Michal Tvarožek
11 Daniel Švoňava
9 Michal Dobiš
8 Michal Barla
8 Michal Lohnický
7 Martin Labaj
6 Marek Tomša
6 Martin Adam
6 Richard Veselý
6 Vladimír Michalec
5 Jakub Šimko
5 Karol Rástočný
5 Marián Šimko
5 Michal Kompan
5 Márius Šajgalík
5 Peter Bartalos 

No comments:

Post a Comment